Day 1: Sant’Agata de’ Goti
Here is where the Falanghina of Sannio, the famous Sannite nectar, is born. In the heart of the medieval fortified village, which stands in a beautiful position on a terrace between two tributaries of the Isclero River, amidst works of art and important buildings, you’ll find ancient underground cellars. These cellars, carved into the tuff rock and equipped with modern winemaking facilities, ensure, with their constant temperature, silence, and darkness, the extraction of the finest musts and perfect care and aging of the wines, preserving their intense varietal aromas.
Day 2: Castelvenere and Guardia Sanframondi
The Wine Valley and vineyard landscape, Castelvenere is known for being among the most vine-covered municipalities in Italy. Celebrated for the production of Aglianico and Falanghina, this area is home to the production of some niche wines derived from native grape varieties, such as Camaiola, from which a delightful red wine known as Barbera del Sannio is born.
Day 3: Benevento
The city of Benevento is a true open-air museum, hosting not only the remains from the Samnite and Roman domination periods but also evidence from the Lombard era. Numerous stories and ancient legends describe this city as “the city of witches.” Witches were
women who, during the medieval period, gathered around a walnut tree along the banks of the Sabato River, where they practiced dances and other propitiatory rituals.
3 giorni alla scoperta della “cantina della Campania” .
Day 1: Sant’Agata de’ Goti
Qui nasce la falanghina del Sannio, famoso nettare sannita. Nel cuore del borgo fortificato medioevale, che si erge in bella posizione su una terrazza a strapiombo fra due affluenti del fiume Isclero, tra opere d’arte e importanti edifici, si ritrovano antiche cantine sotterranee. Queste, scavate nella roccia tufacea e dotate di moderne attrezzature enologiche, garantiscono, con la temperatura costante, il silenzio e l’oscurità, l’estrazione dei mosti migliori e una perfetta cura e maturazione dei vini, che conservano intatti
gli intensi profumi varietali.
Day 2: Castelvenere e Guardia Sanframondi
Valle del vino e del paesaggio viticolo, Castelvenere è nota per essere tra i comuni più vitati d’Italia. Celebre per la produzione dell’Aglianico e della Falanghina, in questa zona avviene la produzione di alcuni vini di nicchia, derivati da vitigni autoctoni come quello della Camaiola, da cui nasce un prelibato rosso conosciuto come Barbera del Sannio.
Day 3: Benevento
La città di Benevento è un vero museo a cielo aperto: ospita non solo i resti del periodo di dominazione sannitica e di quello romano, ma anche testimonianze del periodo longobardo. Numerose storie e antiche leggende descrivono questa città come ”la città delle streghe’’. Le streghe erano donne che nel periodo medioevale si riunivano attorno ad un albero di noce lungo le sponde del fiume Sabato, qui praticavano danze e altri riti propiziatori.